Påskafton

Påskaftonen började lungt vi pysslade och fixade i lägenheten, målade ett bord och fixade köksluckor. 
 
När kvällen närmade sig så gick vi ner till Ostria för att träffa upp våra vänner. Tillsammans gick vi till kyrkan när klockan närmade sig midnatt och prästens mässande pågick. En figur föreställandes Judas var hängd och skulle tändas eld på. På "Judas" hade folk klistrat fast bilder med politiker dom inte gillade. Smällare och små bomber var med.   
  
     
 
På lördag kväll  kl 24 släcks alla ljusen i kyrkan, prästen sa orden ”kristos anesti” – kristus är uppstånden, och tänder ett ljus, som symboliserar det ljus Jesus tände för mänskligheten, då går hela byn bananas, klockorna i kyrkan ringde som aldrig förr, ett gigantiskt fyverkeri startades, smällare och småbomber kastades, och folk jublade samtidigt som röken från alla smällare och fyrverkerier spred sig runt folk. Ett utbrott av glädje. Alla har ljus med sig till kyrkan – ju större desto bättre, ofta utsmyckade med silkesband eller konstgjorda blommor, barnen får sina ljus av gudföräldrarna. De som står närmast prästen tänder sina ljus från hans ljus och sedan tänder var och en sitt ljus från en annans som en löpeld. Alla familjemedlemmarna och vänner kysser varandra på kinden och upprepar ”kristos anesti” som under och efter påsken är den vanliga hälsningen, den som blir hälsad med dessa ord svarar ”alithos anesti = sannerligen uppstånden. 
 
 
 
  
 
När uppståndelsen hade lagt sig gick vi för att äta lite mat, massa skaldjur och bröd. Efter ett par timmar när maten var uppäten gick vi vidare till nattklubbar och natten avslutades klockan 6 på morgonen. 
 
 

Kommentera här: