Påskresa till Samos

 

Nu är det dags igen att åka till Samos och då även dags för bloggen att vakna till liv efter sin vinterdvala. 


Det blir en påskresa ner och första gången vi firar påsk i Grekland, det kommer bli oerhört intressant att fira påsken där eftersom jag hört så mycket om den. Vad jag vet är det här: 
 
Skärtorsdagen är den dag man enligt traditionerna färgar äggen röda och bakar det särskilda påskbrödet. 
 
På långfredagen har man under dagen i kyrkan tagit ner Kristusikonen från korset och lagt den i ett bärbart gravkapell som under natten smyckats med färska blommor av unga kvinnor. Tillsammans med hela församlingen bärs denna i genom byn och församlingen sjunger klagopsalmer.
 
På påskaftonen går man till gudstjänsten redan tidigt på kvällen annars i god tid före midnatt för att invänta Kristi Uppståndelse och den Heliga Ljuset. Hela församlingen är samlad med vita vackert dekorerade ljus, ännu inte tända. Exakt vid midnatt kommer prästen ut med det Heliga Ljuset som flugits in samma dag från Jesu grav i Jerusalem. Man tänder sina ljus på detta och tar med hem. Alla är önskar varandra Christós Anésti omfamnar varandra och ser på fyrverkerierna.
 
Enligt traditionen bryter man fastan efteråt med en speciell soppa Magirítsa.
 
Påsksöndagen är Kristi Uppståndelse som firas och detta är påskens viktigaste. Påskalammet grillas och den stora festmåltiden äts med olika rätter och sallader samt mängder av grillat lamm.
 
Påsksöndagen är dagen alla tillbringar tillsammans med sina familjer eller sitt sällskap av vänner.
 
Fyll gärna på om jag missat något.
 
 
 
 
 
 
 

Kommentera här: