1a maj I Grekland

Idag på 1a maj vill jag hänvisa till en annan bloggare som jag följer och hennes blogg inlägg och det är iamittilivet Hon bloggar från Kreta dit hon flyttade för några år sedan och har vandringturer. Inte dumt alls att passa på och ta en vandring och se den fantastiska naturen Grekland bjuder på när man är på semester. 

Idag skrev nämligen iamittilivet om 1a maj vilket jag i min enfald trodde var en svensk företeelse. Här kan ni läsa hennes inlägg och vad 1a maj betyder i Grekland. 
--------------------------------------------------------------------------
1 maj och Arbetarnas dag (Ergatikí Protomagiá)

Från början någon form av "vårfest" som finns kvar genom att man plockar blommor, gör krans som hängs över dörren på huset. På en del platser ägnar man sig också åt drakflygning. Idag är bytavernorna smockfulla och många av dem har ordnat musikunderhållning. Det är helgdag så allt är stängt.

Först senare kom det här med "Arbetarens dag" och demonstrationer, i år kryddad med i alla fall en strejk som jag känner till.

Kuriosa: i Grekland firas aldrig två högtider på samma dag (i motsats till Sverige där de nästan inte firas alls…). 2016 firades 1 maj den 3 maj eftersom det var påskdagen den 1 maj. Så då var allt stängt den 3 maj också!

Jämförelse mellan här och där

Valborg i Skåne betyder att det eldas – i Grekland har man "eldhoppning" på en del platser.
"Sjunga maj" gjorde vi genom att gå från hus till hus, men det görs nog inte längre – här finns något liknande på vissa orter.
Stor demonstrationsdag i Sverige – inte så stor här och det har kommit senare. Antar att det hänger samman med hur ett land utvecklas. Sverige har gått från jordsbruksland till industriland och fick då en arbetarklass och arbetarrörelse. Här i Grekland är inte den utvecklingen lika dominerande eftersom landet i stor utsträckning är ett jordbruksland. Här är dagen däremot en vanlig strejkdag.

Sedan blir det lite mer blandat mellan svensk midsommar och grekisk 1 maj!
I Sverige gör vi blomsterkransar till midsommar – här görs de idag, hängs över ytterdörren till den 24 juni då de ska tas ner och brännas vid sommarsolståndet.
Sju sorters blomster och inte yttra ett ljud på midsommarnatten i Sverige – på de egeiska öarna gick flickor i gryningen på 1 maj till brunnarna med de blommor de plockat och fyllde kärl med vatten. Kärlen skulle sedan bäras hem under tystnad.

1 maj var en av minoernas två nyår (den andra i oktober). Senare under antiken blev 1 maj en dag för blomsterfestivaler, inte så olikt vårt firande av blomster under midsommar. Dagen är också en av de tre helgdagar här som inte har religiöst innehåll (de andra är nationaldagen i mars och ochi-dagen i oktober).

Till sist – ha en skön 1 maj!

Kommentarer:

1 Ia:

Så roligt att du delat! Tackar!

Kommentera här: