Påskdagen.

Efter 4 timmars sömn var det upp igen. Idag var det den "stora" dagen då det är en arangerad bombning som ska ske kl 12. Trötta efter gårdagens festande släpade vi oss ner till hamnen och mötte upp våra vänner. Några tjuvstartades med att kasta smällare och hemmagjorda dynamit bomber. Vid 12 tiden gick jag in på restaurangen och satte mig i ett hörn och bra var nog det för helskotta vad det small! 1050 bomber smällde dom av och hela marken och väggarna skakade.
 
  
 
När allt var smällt klart var det dags för lunchen, helgrillat lamm eller get brukar man ha. Sen åt vi och åt i flera timmar och festandet fortsatte fram till 22  på kvällen, och lite titt som tätt sprang grabbarna iväg för att smälla nån bomb eller två... 
 
  
 

Påskafton

Påskaftonen började lungt vi pysslade och fixade i lägenheten, målade ett bord och fixade köksluckor. 
 
När kvällen närmade sig så gick vi ner till Ostria för att träffa upp våra vänner. Tillsammans gick vi till kyrkan när klockan närmade sig midnatt och prästens mässande pågick. En figur föreställandes Judas var hängd och skulle tändas eld på. På "Judas" hade folk klistrat fast bilder med politiker dom inte gillade. Smällare och små bomber var med.   
  
     
 
På lördag kväll  kl 24 släcks alla ljusen i kyrkan, prästen sa orden ”kristos anesti” – kristus är uppstånden, och tänder ett ljus, som symboliserar det ljus Jesus tände för mänskligheten, då går hela byn bananas, klockorna i kyrkan ringde som aldrig förr, ett gigantiskt fyverkeri startades, smällare och småbomber kastades, och folk jublade samtidigt som röken från alla smällare och fyrverkerier spred sig runt folk. Ett utbrott av glädje. Alla har ljus med sig till kyrkan – ju större desto bättre, ofta utsmyckade med silkesband eller konstgjorda blommor, barnen får sina ljus av gudföräldrarna. De som står närmast prästen tänder sina ljus från hans ljus och sedan tänder var och en sitt ljus från en annans som en löpeld. Alla familjemedlemmarna och vänner kysser varandra på kinden och upprepar ”kristos anesti” som under och efter påsken är den vanliga hälsningen, den som blir hälsad med dessa ord svarar ”alithos anesti = sannerligen uppstånden. 
 
 
 
  
 
När uppståndelsen hade lagt sig gick vi för att äta lite mat, massa skaldjur och bröd. Efter ett par timmar när maten var uppäten gick vi vidare till nattklubbar och natten avslutades klockan 6 på morgonen. 
 
 

Långfredag

Igår var det långfredag, vädret visade sig från sin bästa sida. Strålande sol och 25 grader, några enstaka turister som solade och badade vid stranden. Prästen hade en predikan från 9 på morgonen till klockan 12 nonstop. 

På kvällen klockan 7 började folk strömma till kyrkan. Dom tänder massa ljus vid gravarna och så är dom bara där och umgås med varann, går omkring och skvallrar lite med dom andra som också är där. Vid 7.30 börjar prästens predikan i kyrkan. Barnkörer sjunger, prästen mässar och skvätter vigvatten och rosblad så det stod härliga till, och det är en verkligt en annorlunda upplevelse. 

Sen ska den här επιτάφιος bäras ut. Jag vet inte vad man kan kalla den på svenska, men en fantastiskt blomster dekoration på 100kg och alla präster tävlar om vem som har finast επιτάφιος. Sex stycken män åt gången bär den och sen byts dom av medan dom går runt hela byn. 

Kvällen avslutades med middag på Ostria med Jiannis, Elisabeth, Georgos och några fler. Georgos hade fångat blåmusslor, bläckfisk och räkor till det serverades det sallad och bröd.