Värt att veta om feta ost.


Fetaost kan spåras så långt tillbaka som antiken. Receptet på Fetaost finns till och med nedskrivet i Odyssén som skrevs av Homeros cirka 700 år före Kristus. Exakt hur länge man ätit denna typ av ost vet ingen.Fetaosten uppstod alltså i det antika Grekland och spred sig sakta men säkert genom sydöstra Europa och Mellanöstern. Nuförtiden är de största producenterna av olika typer av fetaost. Enligt EU-direktiv får dock varumärket Feta tillverkas endast i Grekland.Riktig fetaost tillverkas av en blandning av får och getost. Ordet feta betyder ”skiva, bit” och har alltid tillverkas i stora bitar, som väger cirka 1,5 kilo.Fetaosten innehåller mindre kalorier än de flesta andra typer av ost (den vanligaste varianten av Feta innehåller cirka 20 gram fett, och 100 gram Fetaost innehåller cirka 265 kalorier) vilket gör den till ett smalare alternativ.Framförallt är dock Fetaost bra för fettförbränningen eftersom den innehåller stora mängder kalcium (mer än mjölkost). Det har visat sig att kalciumrika livsmedel underlättar viktnedgång.Undersökningar har dessutom visat att fyra mindre portioner av fetaost om dagen kan hjälpa till att bränna bort bukfettet då den innehåller CLA som är såväl en fettsyra som en antioxidant.Många tror att människor som regelbundet äter fetaost får en bättre sömnkvalitet. Denna effekt kommer förmodligen av att fetan innehåller det naturligt lugnande ämnen tryptofan. Dessutom innehåller osten flera b-vitaminer som i kombination med tryptofan reglerar blodtrycket.Fetaost innehåller rikliga mängder med protein, samt flertalet nyttiga vitaminer och mineraler utöver ovan nämna.Grekland är man av den uppfattningen att fetaost skyddar mot matförgiftning. En undersökning från 2008 visade också mycket riktigt att produkten innehåller en typ av bakterier (från fårmjölken), som sedan tidigare visat sig kunna skydda mot matförgiftning.

Kostnader vid lägenhetsköp.

Jag har fått förfrågan vad det kostar att köpa en lägenhet i Grekland och vilka kostnader som tillkommer. Nu hade vi turen att säljaren Mr.M tog hand om det mesta hos oss, vi lämnade en fullmakt åt honom så han fick ordna allt som skulle ordnas och han tog även hand om alla dessa "småkostnader" som tillkom. Detta brukar annars advokater göra åt en och en advokat kan ju ta vad som helst i kostnad. Jag har gått igenom mina papper men börjar inse att min pärm börjar se ut som hos grekerna, papper och åter papper överallt och inte får jag någon ordning på vad som gått vart så jag får försöka ta det ur minnet och googles hjälp.
 
Efter lite sökande hittade jag informationen att "Räkna med en extrakostnad på ca 10-15% på köpesumman (mellan tummen och pekfingret), för skatt, advokat, notariat och arkivering." hos en trovärdig källa men det låter ändå inte rimligt. Det skulle innebära en omkostnad på ca 75.000sek om lägenheten kostade 500.000sek som vår gjorde och den summan skulle jag kommit ihåg om jag hade behövt slänga ut utöver köpekostnaden, men det var en del 100euro här 50euro där... Men jag skulle kanske gissa på att omkostnaderna var runt 15.000kr och dessa tog vår säljare hand om, notariern ska ha sitt, stället man registrerar nya köparen på sitt, ingenjören sa ha sitt och nån som skriver nått annat viktigt papper sitt, förutom alla andra 311 miljoner ställen man ska till. Man får också komma ihåg att vi inte hade någon advokat med längs hela processen och dom kan ju vara dyra. Det enda jag hade en advokat till var att dubbelkolla alla papper när det var dags att skriva på men det tog han aldrig betalt för. Sen finns det mäklare som säljer och dom vet jag inte vad dom tar för priser men dom är troligtvis rätt dyra.
 
Vad man betalar per år är i alla fall:
* Skatt per år för bostad beror på storleken, vi har 50kvm och det kostar ca 100euro (Står man två på kontraktet så blir kostnaden den dubbla så en fördel är att  man bara är en som står som köpare)
* Elen. Det kostar att få elen "igång" man måste besöka två olika el kontor, en där kontraktet skrivs och en där man får sitt papper på att eldosan är din. Det kostade tror jag 50euro att göra detta. Sen är elräkningarna är vansinigt krångliga att förstå så den låter jag bara dras från mitt bankkonto som den vill. Det är eftersläp på räkningar och förskott och årsavgift i en salig blandning men det dyraste har varit 55euro och det var tydligen årsavgiften.
*Sen varje år ska man deklarera och har man ingen inkomst så taxerar man 0 i Grekland men det kostar ändå 50euro för att nån revisor ska skriva in det i en dator. 
 
Mitt tips är iaf inför ett bostadsköp i Grekland:
*Köp av någon privat men som du känner eller någon annan känner så du vet om det är en "bra" människa. Fråga runt om personen.
*Var inte beredd att betala mer än du kan ha råd att förlora.
*Se om säljaren kan ordna med alla papper runtomkring och anlita bara en advokatsom dubbelkollar så alla papper är okey.
*Ha en buffert på ca 20.000sek utöver det du har råd att förlora.
*Ta lånen i en svensk bank genom att höja upp värdet på din egen bostad.
 
 
 

Illusioner som krossats...

Man har ju en sån där häftig, snudd på lyxig känsla och vision framför sig när man köpt en lägenhet utomlands att man bara ska kunna slänga ihop lite saker i ett handbagage och dra ut till flygplatsen... Titta lite på alla andra stackare som står där med sina tunga resväskor, där dom febrilt letar efter bokningsnummer för att checka in bagaget och bagage taggarna hur fäster man dom??? Då ser man framför sig hur man står där och suckar uppgivet mot "alla dom andra" och tänker:
- "Vad bra vi har det som slipper allt det där numer"
 
Vilket jäkla uppvaknande man får! Lugn o ro? Slänga ner lite saker i en resväska?
 
Nähä du... Helt plötsligt måste du få med MASSOR av saker. Saker som det där vinstället som passade preeeeecis i utgrävningen i väggen, vinstället som bara finns i Sverige och som du redan en gång tagit med ner men insåg att det skulle vara snyggt att ha två stycken. Eller ytterligare en takdusch? För du insåg att det var så jäääkla härligt att duscha ute i det fria på terrassen så den enkla dusch du köpte inte duger längre. Eller den där tavlan med text du hittade på rean som säger att "A home without a cat is just a home" och du då tyckte att det var såååå passande i lägenheten i Grekland eftersom lägenheten heter Apartment Aristocats och du är en galen kattkvinna...
 
Blåvita handukar i 5 pack x 2 som skulle passa så bra, så bra och som du hittade billigt på nån sida på nätet men som tar stor plats i resväskan, borrmaskin, klädnypor (dom var ju så billiga) avkalkningstabbletter (vem vet vad det heter på grekiska liksom) brandvarnare (i stenhus? hur tänkte jag?) Sen får man inte glömma allt som bara ligger och skräpar hemma i Sverige som kanske kan komma till användning i Grekland? Jag menar 4 stycken solcellsdrivna kolibrier måste ju bara vara helt perfekt... i Grekland...? 
 
Nu är vi eller i alla fall jag helst stressad... bara 21 dagar kvar till avresa och vi måste dessutom hinna köpa några snygga tapeter för att ta ner. Vi ska nämligen passa på att tapetsera köksluckorna som färgen när jag målade om dom aldrig riktigt torkade på och därför blev fula. Att tapetsera dom borde vara ett enkelt sätt att dölja skavankerna som blev. Men då måste vi ha lim också... och tapet... pensel? Hur ska allt få plats? och av någon anledning får jag för mig att jag inte kan köpa detta där nere, kanske det är en skada efter min jakt på T-Röd förra sommaren... Men det ska bli himla skönt att få komma ner och bara vila... typ.... och gången efter den här så behöver vi i alla fall inte släpa med massa saker... kanske...