Kristi himmelsfärd och Norges Nationaldag.

Den 17e maj var i år inte bara Norges nationaldag utan även Kristi himmelsfärd här i Grekland. Dagen började tidigt redan klockan 6.30 var jag uppe för klockan 8 skulle båten ta oss till Samiopoula där det årliga firandet av Kristi himmelsfärd tar vid. Samiopoula är en fantastiskt vacker ö med en sandstrand som man kan tro är stulen från nån Karibisk ö. Under vanliga dagar kan man med Kapten Jiannis och Elisabeth åka hit med båttur och man blir serverad både mat och massa skratt. Vid 10 tiden åker man och man är tillbaka runt 16.30 om jag inte minns fel. Ett underbart sätt att fördriva en dag i ren Robinson Kruse stil.
 
Just denna dagen var oerhört varm, mycket varmare än det borde vara den här tiden. Vad är det som händer med klimatet? Vi släckte vår törst med lite Prosecco vid 10 tiden, jag menare det är ju ändå Norges nationaldag OCH kristi himmelsfärd. Jortin (Nu vet jag inte hur det skrivs bara hur det uttalas) var snart klar. Detta är en gryta som görs vid speciella tillfällen både get och kikärtor finns i den med massa annat sen får den koka i nått dygn. 
 
Prästen höll mässa i kyrkan och komm sedan ner för att få lite mat, det var grillad fisk, räkor, kött, sallader, bröd och massa, massa mer. Så gott men det är risk för att man rullar fram sedan. 
 
Kyrkan på Samiopula
 
Norge fint på båten
 
Grillad nyfångad fisk
 
Prästen var hungrig.
 
Så vansinnigt vackert.
 
Alla njöt, gamla och unga.
 
Jorti..
 
 

Vad jag önskar jag vetat innan...

Efter tre år är det ett antal saker jag fått lära mig som jag önskar någon hade berättat för mig innan jag köpte boende i Grekland. Kanske det är samma i andra länder? Missförstå mig inte, det är det bästa jag gjort i mitt liv och jag ångrar inte en sekund, men några saker hade jag velat få berättat för mig innan och det är detta:

1. Du blir ALDRIG klar med fixandet. Aldrig, inte, någonsin. Saker går sönder, saker måste målas om och saker kan alltid förbättras. 

2. Saltvatten sliter på ALLT. Ytterväggar, fönster, terrassen, möbler, you name it. 

3. Sahara sanden förstör ALLT. Den kilar sig in och skapar ett rött helvete som är snorhalt och det är svårt att få bort.

\n
4. Allt tar tid. Tålamod är en dygd. Du kan inte bara gå och tex köpa en planka för att göra en hylla, det är ett projekt som tar halva dan.

5. Myggorna och knotten är av nån utomjordisk härkomst som hittar dig oavsett hur mycket spray och myggkräm du har på dig. Dom jäklarna tar sig även in om du har myggnät.

6. Tror du det värsta som finns är kackerlackor? Gud jag hade varit tacksam om det vore det enda man hade behövt oroa sig för. Vad sägs om anabola stora bålgeting liknande saker med 5cm bakben? Konstiga svart/bruna tusenfotingar som bränns? Mördarsnigelaktiga saker som fräser åt dig? Spindlar stora som tefat (jo det finns faktiskt) råttor som dom lata kattjäklarna inte fångar, decimeter stora syrsor, cikador som spelar hål i huvudet på dig, små konstiga larver med treuddar i vardera ände, kackerlackor i alla storlekar från 1 cm till flygande på 1 dm, ormar med huvuden stora som stekpannor (ofarliga) dom små ormarna man knappt ser (giftiga) scorpioner av alla dess slag, salamandrar som skiftar färg. Ja detta är bara några av Grekland underliga fauna. Så att städa är ALLTID prio ett för du vill inte få in detta i ditt hem.

\n
7. Glöm att köpa fina blommor. Dom dör på en kvart om man inte vattnar konstant och bor permanent.

8. Vädret. Regnar det så regnar det som om nån öppnade hela himlen. Juli, augusti och till viss del september är outhärdligt varmt. Åskar det så försvinner din el på en sekund för den är alltid ovanför dig och blixtrar och smäller samtidigt.

9. Naturkatastrofer. Var beredd på jordbävningar, sprickor i ditt hem och du måste spackla och måla. Bränder, det är alltid nån idiot ett par gånger om året som startar vilket resulterar i aska och rök som tar sig in och förpestar ditt hem. Askan tar dessutom flera dagar att lägga sig helt så du kommer få städa bort det var eviga dag tills den lagt sig.

10. Internet. Internet funkar när det vill. Som om nån gubbe med ticks skulle sitta och trycka på, på och av knappen. 

Men trots allt detta så är det ändå paradiset på jorden... 

</div