Långfredag

Igår var det långfredag, vädret visade sig från sin bästa sida. Strålande sol och 25 grader, några enstaka turister som solade och badade vid stranden. Prästen hade en predikan från 9 på morgonen till klockan 12 nonstop. 

På kvällen klockan 7 började folk strömma till kyrkan. Dom tänder massa ljus vid gravarna och så är dom bara där och umgås med varann, går omkring och skvallrar lite med dom andra som också är där. Vid 7.30 börjar prästens predikan i kyrkan. Barnkörer sjunger, prästen mässar och skvätter vigvatten och rosblad så det stod härliga till, och det är en verkligt en annorlunda upplevelse. 

Sen ska den här επιτάφιος bäras ut. Jag vet inte vad man kan kalla den på svenska, men en fantastiskt blomster dekoration på 100kg och alla präster tävlar om vem som har finast επιτάφιος. Sex stycken män åt gången bär den och sen byts dom av medan dom går runt hela byn. 

Kvällen avslutades med middag på Ostria med Jiannis, Elisabeth, Georgos och några fler. Georgos hade fångat blåmusslor, bläckfisk och räkor till det serverades det sallad och bröd. 


Kommentera här: