Påskafton 7april

Vaknar till prästens predikande som ljuder över Pythagorion... det är faktiskt väldigt mysigt. Vi fortsätter slita med golvet under dagen. Vi hade tänkt det skulle räcka med att tvätta rent, slipa lite och sen måla men tji fick vi. Svensk målartvätt är tydligen väldigt stark så den fick den gamla färgen att lossna. Vi fick stå med en spackelspade och försöka få bort allt. 
 
                                                         Han är inte naken det ser bara så ut =) 
 
På kvällen var vi bjudna till några vänner för en fördrink och sedan gå ut och äta. Vi gick till To Tigani på torget. En av de restauranger som har öppet året runt vad jag vet. Bra mat har dom dessutom. När klockan närmade sig 22 mötte vi upp fler vänner på Ostria för lite vin och sen gå till kyrkan när klockan närmade sig 12. Det är vid 12 som hela galenskapen brakar loss. Har man inte upplevt en Grekisk påsk så är det svårt att förstå hur tokigt det är men jag ska försöka förklara.
 
Man har en Judas hängd som man vid 12 slaget sätter eld på. Under denna Judas är det massa smällare av större kaliber och ibland dynamit. När klockan slår 12 och prästen säger christos anesti (Jesus uppståndelse) så börjar alla, stora som små, kasta smällare, hemmagjorda bomber av dynamit i plastflaskor, kyrklockorna ringer så det skakar och på andra sidan kyrkan så sätter ett färgsprakande fyverkeri igång. Öronproppar är ett måste.  
 
 
När smällandet vid kyrkan är klar så går man och äter den traditionella soppan Magiritsa som är en inälvsoppa och som avslutar den 40 dagar långa fastan man haft. Nu måsta man vara beredd att det kan smälla en bomb lite när som helst, jag säger bomb för det är inga små fjuttiga smällare utan det är riktigt starka och ibland inte fullt så lagliga saker så man är hela tiden på spänd för man vet aldrig när nån får ett infall att smälla nått. Det är ju helt galet egentligen och farligt och alla djur är skiträdda. Men samtidigt tycker man att det är roligt... Sen fortsatte festandet till tidiga morgon timman, hem för lite sömn och upp till morgondagens lunch....
 
                         
                              Magiritsasoppa                                                  Hemgjord smällare med dynamit

Kommentera här: